Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Vijf medailles en pak ereplaatsen in Oostende

20 mei 2019

Afgelopen weekend vond in Oostende de World Cup Para-cycling plaats. Vijftien Vlaamse renners, allen aangesloten bij Parantee-Psylos of Cycling Vlaanderen, namen deel. Ze gingen terug naar huis met vijf medailles en een aantal ereplaatsen.

Ewoud Vromant (sportclub Anvasport) was de man van het weekend met twee medailles. In de categorie MC2 pakte hij brons in de individuele tijdrit over 27 kilometer. Hij zette een tijd neer van 41'19"19. Het zilver ging naar de Canadees Tristen Chernove, het goud was voor Darren Hicks. De Australiër won in 40'16"77, goed voor een gemiddelde snelheid van 40,219 km/u. Twee dagen llater in de wegwedstrijd stond Vromant nog één trapje hoger op het podium. Hij moest enkel de Fransman Alexandre Leaute voor laten gaan.

Ook Tim Celen (sportclub KZLWC Heylen) pakte zilver. In de wegrit van de MT2 moest hij in de spurt enkel de regerende wereldkampioen Ryan Boyle laten voorgaan. Kris Bosmans (MC3, sportclub Feniks) spurtte naar het brons in de wegrit. De Brit Benjamin Watson was onhoudbaar. Hij won de wedstrijd over 64 kilometer met een gemiddelde snelheid van 38,5 km/u. Jaco Van Gass was tweede op 47 seconden. Bosmans toonde zich een tweetal minuten later de snelste van een groepje van zeven. Eerder was Bosmans ook al elfde geworden in de tijdrit.

In de afsluitende handbike teamrelay nam ook Jonas Van De Steene (sportclub Feniks) deel samen met Jean-François Deberg en Christophe Hindricq. Het drietal haalde een mooie derde plaats. Het goud was voor de Verenigde Staten en het zilver voor Spanje. Hetzelfde Belgische trio behaalde ook brons op de Paralympische Spelen in Rio.

Griet Hoet en Anneleen Monsieur (WB) vielen twee keer net naast het podium. Zowel in de tijdrit als de wegrit eindigde de tandem vierde. In de wegrit verloren ze nipt de sprint om het brons. "We hebben ons laten verrassen door de Nieuw-Zeelanders die erg vroeg aangingen want we voelden ons de sterksten voorafgaand aan de sprint", aldus Hoet en Monsieur na afloop.

Ook Koen Heuvinck (MC1, AMP Team) behaalde een knappe vierde plaats in de wegrit. Bovendien voegde hij daar nog een tiende plaats aan toe in de tijdrit. Louis Clincke (MC4, CT The Bananas) spurtte voor de tweede plaats, maar had krampen en kon niet aanzetten. Meer dan een mooie vijfde plaats zat er in die eindsprint niet in voor hem. Het was Clinckes eerste wedstrijd van 2019 nadat hij eerder dit jaar een complexe elleboogbreuk opliep na een aanrijding op training. Sowieso een geslaagde comeback dus.

Patrick Muylaert (MC4, Feniks) werd 8ste in de tijdrit. In de wegrit ging hij in de eerste ronde onderuit, maar won nadien wel knap de de sprint voor de negende plaats. Niels Verschaeren (MC5, sportclub Heist Cycling Team) was 8ste in de wegrit, in de tijdrit werd hij 12de. Milan Thomas en piloot Bert Scheirlinckx reden in de wegrit naar de 12de plaats. Nog bij de tandems werd het duo Sander Alaerts en Tim Ramaekers (Piloot) 17de in de tijdrit.

Diederick Schelfhout (MC3, Home Solution Soenens Cycling Team) eindigde 15de in de tijdrit en 14de in de wegrit. Nico Felies (MH3, Feniks) pakte de 27ste plaats in de wegrit en de 32ste in de tijdrit. Bjorn Fredriksson (MC2, Feniks) was 25ste in de wegrit en 27ste in de tijdrit. Guy Van der Meiren (MC2,AMP Team) eindigde 24ste in de tijdrit.