Contrast
Terug naar overzicht

Sport kent geen medelijden. Daarom ben ik atleet.

Nieuws Opinie 23 september 2019

Parantee-Psylos, de Vlaamse sportfederatie voor personen met een beperking, lanceert op maandag 28 oktober de tweede van drie televisiespots met als baseline ‘Sport kent geen medelijden, daarom ben ik atleet’. Handbiker Jonas Van de Steene staat daarin centraal. Vanaf 25 oktober vertelt Jonas zijn eigen verhaal exclusief op deze website: "Sport is voor mij bijna levensnoodzakelijk. Simpele dingen waar iemand zonder beperking niet bij stilstaat, kunnen voor iemand met beperking zo'n grote opdracht zijn dat een dag soms heel kort is om ze uit te voeren. Het maakt mij bewust van het belang van sporten om mijn levenskwaliteit hoog te houden."

Onze campagnespot 'Sport kent geen medelijden. Daarom ben ik atleet' met handbiker Jonas Van de Steene.

Het verhaal van Jonas.

Parantee-Psylos wil met de campagne mensen bewustmaken van de manier waarop ze naar G-sporters kijken. De G-sportfederatie zet iedereen aan om daarbij te focussen op de mogelijkheden van atleet en niet op de beperkingen. We kijken niet naar G-sport vanuit medelijden, niet met focus op ‘ondanks’ de beperking, niet met focus op de handicap. Wel met focus op de atleet, met focus op de ambities en mogelijkheden die de sporter heeft.

In de tweede spot, die gelanceerd wordt op maandag 28 oktober, zien we handbiker Jonas Van de Steene, winnaar van een bronzen medaille op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016, en coach Remko Meeusen. Jonas verwierf een verlamming aan het onderste lidmaat na een motorische uitval veroorzaakt door een prop in de aorta. Sindsdien zit Jonas in een rolstoel. Hij maakte kennis met handbiken via handbiker Ivan Van De Vyvere van sportclub Feniks. Jonas proefde van de sport en was meteen verkocht. Hij kocht een handbike en sloot zich aan bij de sportclub. Jonas probeert sindsdien zijn ambities waar te maken en gaat voor het hoogst haalbare: medailles op de WK's en Paralympische Spelen. Maar daarbij verliest hij nooit het breder belang van sporten en bewegen uit het oog: "Simpele dingen waar iemand zonder beperking niet bij stilstaat, kunnen voor iemand met beperking zo'n grote opdracht zijn dat een dag soms heel kort is om ze uit te voeren. Het maakt mij bewust van het belang van sporten om mijn levenskwaliteit hoog te houden." Bekijk hieronder het verhaal van Jonas. Maandag kan je hier ook de televisiespot bekijken (zie foto's hieronder).

In de eerste spot zien we atlete Gitte Haenen, winnaar van een zilveren en bronzen medaille op het Europees kampioenschap G-atletiek in Berlijn in 2018, en haar coach Mieke Van Thuyne. Gitte deed vroeger aan thaiboksen. Ze verloor haar been na een amputatie door een aanhoudende knieblessure. De sportieve ambitie van Gitte verdween nooit door het verwerven van een beperking. Met focus op haar nieuwe mogelijkheden kwam ze via handbiken en triatlon uit bij atletiek op topsportniveau. Gitte werkt hard aan haar weg naar een medaille op de Paralympische Spelen in Tokio 2020. Aanstaande donderdag vertelt Gitte Haenen haar verhaal exclusief op deze website: "Sport is belangrijk voor mijn fysieke en mentale fitheid."

Parantee-Psylos toont met deze spot de ambitie om ervoor te zorgen dat de iedereen weet en (h)erkent dat elke persoon met een beperking de mogelijkheid heeft om te sporten of bewegen. De omgeving van de G-sporter speelt daarin een onmiskenbare rol. (Voorzitter Marc Vergauwen)

Onze campagnespot 'Sport kent geen medelijden. Daarom ben ik atleet' met Gitte Haenen

Het verhaal van Gitte

Deze campagne wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van Sport Vlaanderen, AG Insurance, VRT en Brightfish.

Copyright foto's: Roses Are Blue/Dirk Domen