Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Corona-tijd met Els: denk in mogelijkheden, niet in beperkingen!

Voor clubs 30 november 2020

Els Snauwaert is onze sportpsychologe in de omkadering van onze topsporters. Onlangs was ze ook te zien in ‘Op de man af’, het tv-programma van en met Saartje Vandendriessche. Ze geeft ook opleidingen in het traject ‘Coachen met de M-factor'. Tot en met de Kerstvakantie geeft Els ons wekelijks een tip om ook in deze moeilijke tijden toch nog de positieve mogelijkheden te zien!

"Niemand kon zich vorig jaar deze tijd inbeelden dat wij dit jaar in deze COVID-19 situatie zouden zitten. Een tweede lockdown in donkere, natte, koude tijden komt voor heel wat mensen nog wat harder binnen dan de eerste waar het zonnetje nog scheen en we ook voor het eerst in die nieuwe uitzonderlijke situatie zaten. Woorden als ‘oorlog’, ‘eenzaamheid’, ‘perspectief’, ‘depressie’,… opbeurend zijn die niet.

Op mentaal, emotioneel en sociaal vlak, leert iedereen van ons zichzelf wat beter kennen. Veerkracht en weerbaarheid tonen, zijn van superbelang! De veerkracht duidt op hoe je reageert als het tegenzit en echt niet goed met je gaat. Weerbaarheid is er preventief voor zorgen dat je jezelf versterkt om met tegenslagen om te kunnen gaan. Je voelt je gewapend en sterk genoeg om met situaties als deze om te gaan.

Je denkt in mogelijkheden, zoals bij de vijf tips die ik de komende weken graag met jullie wil delen."

1. Gebruik het licht dat er is

"Uit het hoge noorden, waar het soms maar een paar uur per dag licht is, leren we dat je zeker buiten moet blijven komen. Zoek het licht en de buitenlucht op en doe een activiteit die jij graag doet, passend bij de persoon die je bent en de mogelijkheden die jij zelf hebt. Ook al is het maar 15 minuten, alle extra lichtprikkels hebben een stimulerend effect. Elf uur in de ochtend is een topmoment! Maar elk daglichtmoment is beter dan binnen blijven. Wil je nog een extraatje?

Elf uur in de ochtend is een topmoment! Maar elk daglichtmoment is beter dan binnen blijven. (Els Snauwaert)

Er bestaan lichttherapie lampen die je binnen voor je kan plaatsen. Zo krijg je op jouw gekozen moment meer lux (sterkte van licht) binnen. Lichtopname zorgt voor meer vitamine D, beter slaap-waakritme, en heeft voor heel veel mensen een positief gevoelseffect.

Wat zijn jouw mogelijkheden om anders of beter te doen?

Gebruik het licht dat er is
Gebruik het licht dat er is

2. Iets nieuw, iets anders, iets positief

Mogelijkheden genoeg om eens nieuwe dingen te proberen. Naaien, breien, timmeren, knutselen, tekenen, kleuren, puzzelen, lezen, jongleren, gedichten schrijven, kaarten, podcasts beluisteren…

Allemaal kleine activiteiten waarbij je je hoofd een tempo lager kunt laten draaien als je deze op een bewuste manier doet en de activiteit zelf jouw gerichte aandacht geeft. Die gerichte aandacht geven is het belangrijkste om het piekeren en het negatief denken tegen te gaan.

Of heb je al lang een nieuwe vaardigheid die je je eigen wilt maken? Of een klusje die je al een tijdje uitstelt? Het gevoel van vervulling komt nadat je het gedaan hebt en dan kun je weer iets extra of heb je zelf weer iets afgewerkt. Je gevoel van competentie is vervuld met een positief gevoel als gevolg. Of start je dat met één kleine nuttige actie.

Kleine dingen die er voor jou toe doen of een blij gevoel geven. Daaruit put je moed om de rest van de dag nog actie te ondernemen. En zit het dan tegen, dan deed je toch nog dat leuke. Check op YouTube even “Navy Seal Admiral shares reasons to make bed everyday”.

Zie jij mogelijkheden om iets anders, iets positief, iets gezellig, iets nieuw te proberen, te doen, of te leren?

3. Afwisseling inbouwen of oefenen

Afwisseling en nieuwe indrukken zijn mentaal stimulerend en verfrissend. Als je altijd dezelfde activiteit doet, probeer dan eens een nieuw plek op te zoeken, of doe het op een ander moment, zoek een andere persoon (op afstand) om eens nieuwe input te hebben. Emotioneel heeft dit een ander effect en doorbreekt eventuele sleur. De extra inspanning die het soms vraagt om erover na te denken of om je te verplaatsen, wordt meer dan gecompenseerd door het leuke effect. www.wandelroutes.org of google op ‘wandelroutes’.

Voor mensen of sporters die heel hard aan vaste structuur en routine vasthouden ligt hier een kans om kleine stapjes in flexibiliteit te oefenen. Dus begin met kleine dingen, en feliciteer jezelf met elk kleine ding dat je anders durft doen, d.w.z. dat je mentaal aan het groeien bent.

Zoek jij heel bewust naar afwisseling of eens iets “anders” te gaan doen? Daag je jezelf daar genoeg in uit?

4. Leef (in het) nu

Mindset: wat kan ik vandaag doen dat mij een goed gevoel geeft? Hoe kan ik het vandaag gezellig maken? Wat kan ik dit uur doen om mezelf één positieve prikkel te geven? Kan ik op dit eigenste moment één iets positief over mezelf zeggen of één iets waar ik nu dankbaar voor ben? Probeer dit nu! Denken kan je doen in drie tijdzones: verleden, heden, toekomst. Het verleden kan je niet veranderen. De toekomst is op dit moment onduidelijk en onzeker. Het heden is waar we iets goed (lees: lekker, leuk, tof, nieuw,…) kunnen doen voor onszelf alsook een actie kunnen plannen op vrij korte termijn om naar uit te kijken. Wandel of sport en richt je op wat je ziet, hoort, ervaart. Eet en geniet er bewust van. Knuffel en voel wat voor effect het op je heeft. Geniet écht van een (video)babbel. Honderden mogelijkheden hier.

Wil je hier verder of gaan? Mindfulness promoot het ‘niet oordelen’, de aandacht in het nu houden, je richten op wat er is en op je ademhaling die je steeds bij je hebt. Yoga zorgt voor lichaamsactivatie, lenigheid, bewust aanvoelen van lichaam en werkt met ademhaling. Het bestaat in alle vormen en stijlen. Meditatie, voor zij die liever op een andere manier het hoofd tot rust brengen. Maar ook de simpele ademhalingstechnieken kunnen je helpen om tot rust te komen.

Waar heb jij interesse en wil je zoeken wat en wie bij jou past? Apps: breath ball, iBreathe, Youtube: sarahbethyoga, yoga studio: Mind & Body, Yoga with Adriene.

5. Je eens slecht voelen, dat mag…

Last but not least, heb je een baaldag? Troost je, je bent niet alleen! Dit is niet meer dan normaal. Zolang het niet van de ene depri dag in de andere rollen is, is dit ok. Als je je vrijheden voor een deel ontnomen wordt, je beperkingen opgelegd wordt, je weinig inspraak hebt bij wat je mag doen dan voel je je gefnuikt in je gevoel van autonomie. Een stukje keuzevrijheid valt weg, je gevoel van helemaal jezelf te mogen en kunnen zijn valt weg. Dit gevoel van autonomie is een psychologische basisbehoefte van elk individu, net zoals eten en drinken een fysieke basisbehoefte is. Hieraan tornen staat synoniem met je minder gemotiveerd en slechter voelen. Dus wees mild voor jezelf, slecht voelen mag. Maar ook met een slecht gevoel, kan je actiegericht blijven doen wat hierboven staat. Actiegerichtheid is een kenmerk van weerbaarheid en laat je gevoel niet altijd de baas zijn: handel ook al is er dat gevoel. Zorg dat je je sociale contacten blijft gebruiken en durf delen. Eens ventileren, beetje samen klagen, humor gebruiken, elkaar wat troosten of gewoon luisteren en/of beluisterd worden. We willen verbondenheid met anderen voelen. Wie weet kom je met een nieuw idee. Blijf deze simpele zaken eren.

Merk je dat je gevoel te veel volgt en je tot weinig actie komt? Zoek iets leuk om doen, en vind je niet, doe gewoon iets van hierboven zonder het fijn te vinden, actie!

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven