Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Belgian Bulls treffen Duitsland in kwartfinale

Topsport 9 november 2021

Het nationaal goalbalteam bij de heren heeft zich verzekerd van een plaats in de kwartfinales op het Europees Kampioenschap goalbal in Samsun (Turkije). De Belgian Bulls kenden een afwisselend parcours in de groepsfase. Het team onder leiding van coach Johan De Rick en assistent coach Ines Himschoot begon met een valse noot tegen Oekraïne. Maar herpakte zich met een monsterzege tegen Spanje en een stunt tegen Litouwen. In de laatste wedstrijd kende de ploeg een off-day en verloor ze met 2-7 tegen Rusland. In de kwartfinale wacht Duitsland.

In hun eerste wedstrijd op het EK namen de Belgian Bulls het op tegen nummer twaalf van de wereld Oekraïne. België startte uitstekend en na twee minuten stond het al 1-0 via een score van Tom Vanhove. Lang konden de Belgen niet genieten van deze voorsprong, want enkele minuten later maakte Oekraïne gelijk. Maar het was andermaal Tom Vanhove die net voor rust België opnieuw op voorsprong bracht. In de tweede helft konden beide ploegen rekenen op een sterke verdediging en pas na vijf minuten in de tweede periode kon Oekraïne gelijk maken via een penaltydoelpunt. Twee minuten later legde Oekraïne de eindscore vast en zo verloren de Belgen hun eerste wedstrijd met 3-2.

Veel tijd om na te denken was er niet. De dag nadien wachtte met Spanje een nieuwe tegenstander. De Belgen wilden een statement maken en deden dat met verve. België had maar drie pogingen nodig om een eerste keer te scoren. De Belgian Bulls gingen op dat elan verder en in een mum van tijd stond het 9-0. Spanje kon één maal de Belgische muur verschalken maar met twee doelpunten van Bruno Vanhove werd het 11-1 en werd er mercy ingeroepen. Wat wil zeggen dat de match wordt beëindigd omdat er een maximum verschil is van tien doelpunten. Met elf doelpunten en een eerste overwinning op zak waren de Bulls klaar voor de sterkste tegenstander uit hun poule, Litouwen.

Litouwen is de nummer één van de wereld en won afgelopen zomer de bronzen medaille op de Paralympische Spelen in Tokio. Een eerste grote uitdaging dus op dit tornooi voor onze landgenoten. België startte niet al te best en bij de tweede Litouwse kans was het meteen raak. Maar de Bulls hadden een goed antwoord klaar en via Tom Vanhove werd het 1-1. Met een doelpunt van Klison Mapreni en een penaltydoelpunt van kapitein Bruno Vanhove kwam het Belgisch team zowaar op een 3-1 voorsprong. Litouwen kon nog milderen tot 3-2, maar de Belgen scoorden vlak voor rust de 4-2 en konden zo met een goede uitgangspositie de tweede helft aanvatten. In de tweede helft bleef de wedstrijd gelijk op gaan en bleven beide teams scoren. Maar de Belgian Bulls konden het hoofd koel houden en hun voorsprong kwam nooit in gevaar. Na een sterke wedstrijd stuntte België tegen de nummer één van de wereld met 7-5.

In de laatste wedstrijd van de poulefase nam België het op tegen Rusland, een op papier mindere tegenstander. Maar het was Rusland dat het best aan de wedstrijd begon en rap 2-0 voorkwam. België scoorde de aansluitingstreffer maar het was Rusland die de wedstrijd bleef controleren. De Russen verdedigden sterk en waren zeer efficiënt in de afwerking. Bruno Vanhove kon in de tweede helft de schade nog beperken maar op het einde maakte Rusland het helemaal af door in de slotseconden de 2-7 binnen te gooien.

Met een overwinning tegen de nummer één van de wereld kan België toch met opgeheven hoofd de kwartfinales aanvatten. In de kwartfinales wacht nummer vijf van de wereld Duitsland. De wedstrijd vindt plaats op 10 november om 14u en is opnieuw live te volgen via het YouTube kanaal van IBSA (International Blind Sports Federation).