Ga naar hoofdinhoud
Laurens Devos in actie
Paralympian

Laurens Devos

Tafeltennis

T9 elite

Laurens Devos uit Malle was amper 18 jaar oud toen hij in 2018 de wereldtitel veroverde in het Sloveense Celje. Daarmee mag Laurens zich voortaan de regerende Paralympisch, Europees en wereldkampioen noemen. Devos werd geboren met hemiplegie, halfzijdige verlamming, en komt uit in de klasse 9 voor spelers met een fysieke beperking waarin hij momenteel de wereldranglijst aanvoert.

In 2016 won Laurens als 16-jarige, onder de bijnaam ‘Petit Vos’, erg gezwind goud op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (Brazilië). Hij verloor er geen enkele set tijdens het toernooi en was de jongste gouden medaillewinnaar op de Paralympische Spelen ooit!

De International Table Tennis Federation (ITTF) verkoos hem dat jaar tot Paralympisch tafeltennisser van het Jaar, tijdens de Star Awards in Qatar. De Belgische Beroepsbond voor Sportjournalisten verkoos hem toen ook tot Paralympiër van het Jaar. In 2017 kreeg hij ook de prijs van ‘Beste mannelijke debutant’ van het International Paralympic Committee, tijdens de Paralympic Sport Awards in Abu Dhabi.

Reeds twee keer (2015 en 2017) won hij de Europese titel. Samen met Ben Despineux vormt hij ook een ongeslagen duo in het team event op de Europese kampioenschappen.

Devos is nog jong en kent zijn eerstvolgende uitdaging: het Europees kampioenschap tafeltennis in Helsingborg, Zweden. In Tokio 2020 wil Laurens opnieuw te scoren.

Topprestaties

  • Goud - EK tafeltennis Helsingborg (ZWE) 2019 - enkel

  • Goud - WK tafeltennis Celje (SLO) 2018 - enkel

  • Goud - EK tafeltennis Lasko (SLO) 2017 - enkel

  • Goud - EK tafeltennis Lasko (SLO) 2017 - team (met Ben Despineux)

  • Goud - Paralympische Spelen Rio de Janeiro (BRA) 2016 - enkel

  • Goud - EK tafeltennis Velje (DEN) 2015 - enkel

  • Goud - EK tafeltennis Velje (DEN) 2015 - team (met Ben Despineux)