Ga naar hoofdinhoud

Laurence VandeVyver

Wielrennen

WH3 talent

Laurence VandeVyver is geboren en getogen in Gent (10 augustus 1982). Handbiken is sinds 2019 alles in haar leven. “Ik had altijd veel sport nodig. Handbiken is erorm lastig en vormt daarom een uitdaging.” Laurence wil zich internationaal meten met andere dames in de klasse WH3.

Als 5-jarig kind begon Laurence met judo en ze groeide uit tot een Belgische topjudoka, onder het bewind van toenmalige coach Jean-Marie Dedecker. Ze werd meermaals Belgisch kampioen in de categorie -57 kg. Op het EK voor junioren (U20) in Boedapest (Hongarije) werd ze vijfde, maar helaas kwetste ze zich toen aan de knie en moest ze stoppen met judo. Ze schakelde over naar roeien, waarin ze ook meerdere Belgische titels behaalde.

In januari 2017 werd VandeVyver ziek en kreeg ze tintelingen in haar voeten. Dokters wezen naar het Guillain-Barré syndroom, een immuun gemedieerde ziekte van de perifere zenuwen. Al snel volgden verlammingsverschijnselen van het onderste en bovenste lidmaat, alsook van de ademhalingspieren en die in het gelaat. Na een maand in coma begon ze aan haar herstel. Laurence is een van de patiënten voor wie de aandoening chronisch blijft: ze is verlamd vanaf haar borst en zit in een rolstoel.

In het revalidatiecentrum van het UZ Gent maakte ze kennis met G-sport. Eerst met rolstoelrugby, vervolgens proefde ze van wheelen, maar uiteindelijk kwam ze via Parantee-Psylos in het handbiken terecht. Daarin vindt ze nu haar nieuwe uitlaatklep.

Toekomstige wedstrijden

  1. Vayamundo Oostende

    UCI World Cup G-wielrennen in Oostende

    Wielrennen 6 mei 2021