Ga naar hoofdinhoud
Jonas aan de start

Jonas Van de Steene

Wielrennen

H4 elite

Voor Jonas Van de Steene waren de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro tot zover een absoluut hoogtepunt in zijn sportieve carrière. Samen met Christophe Hindricq en Jean-François Deberg won Van de Steene er de bronzen medaille in de team relay. De Lochristinaar heeft nog grootste dromen en traint voor het maximaal haalbare: medailles – liefst gouden – op de wereldkampioenschappen en Paralympische Spelen.

Van de Steene viel op 28 juli 2012 prompt van zijn fiets toen hij naar huis reed na een afspraak met vrienden. Door een prop verstopte een zijtak van zijn aorte waardoor Jonas een motorische uitval in zijn buik en benen kreeg. Herstel kwam er enkel deels in zijn buikspieren maar niet in zijn benen. Jonas zit sindsdien in een rolstoel.

Tijdens zijn revalidatie zag Jonas de Paralympische Spelen in Londen op televisie en handbiken sprak hem aan. In mei 2013 kroop hij voor het eerst zelf in een handbike en zijn goede vriend Ivan Van De Vyvere overtuigde hem om zich bij Parantee-Psylosclub Feniks aan te sluiten. Een jaar later begon Van de Steene zijn internationale carrière. Intussen won hij verschillende wereldbekermedailles in de H4-klasse, in weg- en tijdritten.

Topprestaties

  • Brons - Paralympische Spelen Rio de Janeiro (BRA) 2016 - wegrit