Ga naar hoofdinhoud

Grensoverschrijdend gedrag

NEEN tegen grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van ongewenst gedrag van anderen dat jouw persoonlijke grenzen overschrijdt. Dit is uiteraard subjectief en persoonlijk en voor een stuk ook maatschappelijk of cultureel bepaald. Wat voor jou niet aanvaardbaar is, kan dat wel zijn voor anderen. Probeer alvast steeds naar de andere toe duidelijk te maken wat voor jou wel of niet kan. Ongewenst seksueel gedrag kan verschillende vormen aannemen, van ongepaste seksueel getinte opmerkingen over ongepaste aanrakingen en sexting (seksueel getinte inhoud sms/mms'en) tot stalking en verkrachting.

Maar grensoverschrijdend gedrag is uiteraard veel ruimer dan dat. Het is elke vorm van ongewenst gedrag zoals pesterijen, diefstal, vandalisme, geweld, drugs, beledigingen, racisme, bedreigingen, discriminatie, intimidatie, mishandeling, chantage, ... Grensoverschrijdend gedrag komt in alle delen van de maatschappij voor, bijgevolg ook in sport.

Parantee-Psylos stelt duidelijk dat ongewenste intimiteiten, maar ook vandalisme, racisme, pesten e.d. niet worden getolereerd, zowel binnen de federatiewerking als op clubniveau. Doping en matchfixing horen daar bij uitbreiding maar heel logisch ook bij. In eerste instantie verwijzen we naar ons intern reglement, waaraan elk aangesloten lid zich dient te houden.

Meer over grensoverschrijdend gedrag en sport? Bekijk onderstaand filmpje, wees alert en werk mee aan sport met grenzen!