Ga naar hoofdinhoud
Gitte Haenen in actie tijdens het verspringen

Gitte Haenen

Atletiek

T63 elite

Tot negen jaar geleden stond het leven van Gitte Haenen uit Kapellen, geboren op 23 maart 1986, in het teken van het thaiboksen. Ze stond aan het begin van een profcarrière toen in juli 2010 het noodlot toesloeg. Tijdens een training kreeg de sportlerares een trap op haar knie, het begin van een lijdensweg met talloze operaties. In 2012 deed ze een poging om terug te komen in het thaiboksen en behaalde ze de bronzen medaille op het Europees kampioenschap. Haar knie gaf echter blijvende ongemakken, waardoor ze uiteindelijk haar carrière als thaibokster moest opgeven. Meer zelfs, in 2016 liet ze haar linkeronderbeen amputeren.

Sport was haar redding en hielp om haar beperking te aanvaarden. Amper een jaar later werkte ze de triatlon van Deinze af en liep ze met een beenprothese Belgische- en wereldrecords. Begin 2018 begon ze bovendien ook met verspringen.

Haenen viel net naast het podium op haar eerste wereldkampioenschap in 2017, maar behaalde in de zomer van 2018 op de Europese kampioenschappen para-atletiek in Berlijn een persoonlijk en Belgisch record in het verspringen met een sprong van 4.30 meter, meteen ook goed voor zilver. Daarnaast kaapte ze er de bronzen medaille weg op de 100 meter sprint. De Antwerpse blijft vooruitgang boeken en focust zich momenteel op een selectie voor de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020.

Topprestaties

  • Brons - WK atletiek Dubai (UAE) 2019 - 100m

  • Zilver - WK atletiek Dubai (UAE) 2019 - verspringen

  • Zilver - EK atletiek Berlijn (DUI) 2018 - verspringen

  • Brons - EK atletiek Berlijn (DUI) 2018 - 100m