Ga naar hoofdinhoud

Ewoud Vromant

Wielrennen

C2 elite

Voor Ewoud Vromant is sport zijn absolute uitlaatklep in het leven. In zijn jeugdjaren voetbalde hij op provinciaal niveau en later maakte hij de overstap naar triatlon. Hij vond acht jaar lang uitdagingen in kwarttriatlons op recreatief niveau. In 2012 ontdekte dokters een tumor in de hamstrings van zijn rechterbeen. Na chemotherapie onderging Ewoud toch een amputatie het jaar nadien.

Stilzitten is niets voor Ewoud en dus zocht hij erg snel na zijn revalidatie naar nieuwe sportieve doelen. Triatlon verderzetten, was zijn eerste wens, maar lange afstanden lopen zijn voor hem moeilijk zonder hamstringfunctionaliteit in een van de benen. Fietsen met een koker ging wel voortvarend.

In 2016 begon hij met para-cycling nadat hij collega-renner Arnout Matthys, die ook een bovenbeenamputatie heeft, de Mont-Ventoux zag beklimmen op één been. Als snel ambieerde Ewoud ook een internationale carrière, met succes: hij nam in 2018 voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap para-cycling in Maniago (Italië) en werd er vierde in de tijdrit. Begin 2019 nam hij deel aan het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn (Nederland) en daar werd hij vijfde op de individuele achtervolging, na pech bij de start. In Milton (Canada) wil hij in 2020 meedoen voor de medailles.

Vromant maakt ook een doel van de wereldtitel in het tijdrijden. In 2019 pakte hij zilver in het Nederlandse Emmen. In 2020 (Oostende) vindt hij opnieuw een parcours op zijn maat. Op de piste ambieert hij die titel in de individuele achtervolging. Hij wil op de Paralympische Spelen in Tokio een medaille behalen. Ewoud Vromant neemt 1 jaar loopbaanonderbreking om die ambities waar te maken.

Topprestaties

  • Goud - WK baanwielrennen Milton (CAN) 2020 - 3km achtervolging

  • Zilver - WK wielrennen Emmen (NED) 2019 - tijdrit

  • Brons - WK wielrennen Emmen (NED) 2019 - wegrit

  • Brons - WK baanwielrennen Apeldoorn (NED) 2019 - omnium (test event)