Ga naar hoofdinhoud

Diederick Schelfhout

Wielrennen

C3 belofte

Diederick Schelfhout groeide op met een zadel tussen zijn benen en het liefst nog met twee wielen op de piste ook. Sinds zijn acht jaar is hij wielrenner, een vak dat hij van zijn vader (ex-profrenner) met de paplepel meekreeg. Diederick komt uit in de C3-klasse voor renners met een fysieke beperking. Bij een motorongeval raakte hij zwaar verbrand en daardoor ondervindt Diederick permanent een verlies in spier- en zenuwfuncties. Zijn droom om profwielrenner te worden, viel in duigen, maar Diederick heroriënteerde en werd een topper in het para-cycling circuit.

Schelfhout won al heel wat medailles op het WK baanwielrennen. Van Mexico over Los Angeles tot in Rio. In 2019 pakte hij opnieuw zilver en brons in Apeldoorn (Nederland).

Diederick selecteerde zich voor de Paralympische Spelen van Tokyo 2020. In de wegrit kon hij met het peloton sprinten voor brons, maar werd hij finaal achtste. In de tijdrit reed hij naar een twaalfde plek. Op de piste kon hij in de individuele achtervolging net niet voor een medaille rijden (vijfde plaats) en in de kilometer tijdrit werd hij zevende.