Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Praktijkdag 2020 - mini en digitaal

Fitness Omnisport

Onze praktijkdag 2020 kan niet doorgaan omwille van de covidsituatie in ons land. Graag voorzien we onze clubs toch van een mini-editie, een digitale editie waar 3 sessies aangeboden worden die kunnen inspireren om sport aan te bieden.

Op het programma:

13u: ontvangst met eigen koffie

13u15-14u15: Nieuwe en laagdrempelige beweegmogelijkheden, ook voor een minder mobiel publiek: crossboccia, scidilis en memoride

14u30-15u30: een moderne blik op core stability

15u40-16u20: bewegen in tijden van corona: praktijkvoorbeeld uit Reakt, Gouda

16u20-16u30: terugblik en afsluit


Inschrijven voor deze mini en digitale editie van de praktijkdag kan via de inschrijflink. Indien je alle 3 de sessies aanduidt, neem je deel aan het volledige programma. Het is ook mogelijk om voor een of twee sessies apart in te schrijven.

Je voorziet zelf je scherm om mee te volgen, voor de sessies specifiek wordt weergegeven welk materiaal je dient te voorzien.


(1)
Crossboccia, Scidils en Memoride (Ingrid Peeters, OKRA-SPORT+)

Tijdens deze sessie komt crossboccia aan bod, een geschikte sport voor een ouder publiek maar door iedereen gesmaakt omdat je het op heel wat plaatsen en in heel wat variaties kan spelen. Crossboccia doet ons denken aan boccia of petanque, maar wordt gespeeld met rijstzakjes en kan overal gespeeld worden. De mogelijkheden zijn eindeloos en het werpspel kan door iedereen gespeeld worden. De sport wordt voorgesteld en van achter ons scherm leren we het spel écht kennen.

Scidils is een iers kegelspel. De originele versie wordt getoond aan de hand van een filmpje, gevolgd door een online variant.

Memoride: Natuurlijk wordt er overal veel belang gehecht aan het actief houden of opnieuw activeren van ouderen, omdat bewegen nu eenmaal belangrijk is! Uiteraard blijft het belangrijk om de spieren fit te houden, maar het ophalen van al die heerlijke herinneringen en die dan delen met de andere mensen rondom je, dat maakt alles zoveel mooier, aangenamer en zinvoller. Memoride biedt die unieke ervaring aan. Met een software gebaseerd op Google Streetview, kunnen de deelnemers overal fietsen waar ze dat wensen. Langs het huis waar ze vroeger gewoond hebben, door het dorp waar ze opgegroeid zijn of de Mont Ventoux beklimmen. Memoride is uitermate geschikt voor mensen met een beperkte bewegingsmogelijkheid. Met trappers die voor een stoel geplaatst worden, een tablet met software van Google Streetview en een connectie met een groot scherm kunnen de deelnemers virtueel fietsen en hun beleving delen met andere mensen rondom hen. Tijdens deze sessie wordt het concept voorgesteld aan de aanwezige clubs.

Te voorzien: een zakje rijst, een tennisbal of appelsien, een lege fles of drinkfles, een kookpot of emmertje

(2) Een moderne blik op core stability (Hannes Malfait, STERK personal training)

“Waarom trainen we zo voorspelbaar: met vaste oefeningen, herhalingen en gewichten die streven naar de perfecte beweging, terwijl ons dagelijkse leven onverwachte en onvoorspelbare wendingen neemt?” In deze workshop krijg je een moderne blik op corestability.
Het draait niet langer om welke spieren er getraind worden, maar om het creëren van een solide basis voor positieve veranderingen in de levens- en bewegingskwaliteit op de lange termijn.
Verwacht je aan een gebalanceerde mix van theorie en praktijk. We bespreken de laatste wetenschappelijke inzichten behandeld worden en vertalen deze naar praktische voorbeelden.
Tijdens deze sessie wordt mee de nadruk gelegd op inbreng van zowel mobiele als minder mobiele sporters: we streven naar autonomie door hen mee te laten nadenken over mogelijke oplossingen voor een bewegingspuzzel.

Te voorzien: een matje en beweegruimte voor dit matje

(3) Mensen met psyschische kwetsbaarheid aan het bewegen houden tijdens corona: het praktijkverhaal van REAKT, Gouda (Erik Hofman, REAKT Gouda)

Erik Hofman, bewegingsagoog en herstelcoach binnen de organisatie REAKT in Gouda (NL), ondernam al heel wat stappen om zijn mensen aan het bewegen te houden tijdens de coronacrisis. Hij vertelt over zijn ervaringen, die drempels die hij ondervond en de goede voorbeelden uit zijn praktijkervaring het voorbije halfjaar en op dit moment.

Datum

  • 8 december 2020
  • 13:00 - 16:30

Contactpersoon

Lore Schaut lore.schaut@parantee-psylos.be

Sporten

Organisator

Parantee-Psylos

Prijs

Gratis